Min arabiske vår

Filmen som virker til å handle om personlig frihet, åpner seg plutselig opp til en bittersøt tunisisk kjærlighetshistorie. En ung tunisisk mann er revet mellom et konvensjonelt ekteskap og det å skulle følge sin kreative kjærlighet. Hedi, en sensitivt utformet karakter, spilt av den vidunderlige Majd Mastoura, griper en fra første stund. Selv om handlingen er tydelig forankret i tid og sted, er det en lett gjenkjennelig historie som har blitt fortalt i mange land. Likevel er nerven i filmen høyere og mer dramatisk når man setter det i en kultur som er skarpt for å spille ut disse problemene. Gammelt og nytt møter glimt av den moderne seksuelle verden. Dette er en stille, men skarp og levende forestilling som gir oss ytterligere bevis på at gjenfødelsen av den tunisiske filmenindustrien pågår. Filmen, som vant en Gylden Bue under sin debut på Berlin filmfestival, er en moderne klassiker fra en gammel storhet. Filmen skapte enorme overskrifter i aviser verden over og for en liten tid ble krig, politikk og hijab spørsmålet satt til side. Filmen viser en at livet går som planlagt for det store flertallet av mennesker.

Plott

I det filmen starter, er Hedi, hypnotisk spilt med en undertrykt spenning av nykommeren Majd Mastoura, i ferd med å bli gift med Khedija, spilt av Omnia Ben Ghali. Hans kommende brud er en pen jente fra en middelklassebakgrunn som han selv. Hun er så beskyttet av familien at de har bare møttes noen få ganger, men de kjenner begge på den sannheten at de ikke kjenner hverandre. De er begge hyggelige barn som alltid har gjort det familiens overhode forventer av dem, men de kjenner begge på følelsen av at de bare går gjennom livet og bare gjør det som forventes av dem. Hva med følelsen av spenning og ikke minst kjærlighet?

Av de to er det Hedi som har det tøffest. Alle aspekter av hans liv kontrolleres av en dominerende, manipulerende mor som aldri viser følelser. Baya, spilles av Sabah Bouzouita, får en til å trekke lett på smilebåndet i sin første scene, men hun viser umiddelbart sitt sanne ansikt og tar full kontroll over rommet. Mens hun kontrollerer alle i rommet, roser hun sin vellykkede sønn Ahmed, som har skapt et godt liv for seg selv i Frankrike, samtidig som hun latterliggjør Hedi for hans interesse i tegning. I virkeligheten er hans komplekse tegneseriekunst det eneste utløpet han har for sin individualitet, hvor han tar tilflukt og hvor han finner en viss frihet i et ellers kontrollert liv hvor han er uten mål og mening.

De brede åpne stedene i landlige Tunisia gir gutten en annen flukt fra hans undertrykkende mor. Takket være sin jobb som en reisende bilselger, hopper han bak rattet med en sorgløs trygghet bare en tenåring kan føle. Økonomien i landet er elendig og salg av biler er helt dødt, men jobben gir han i det minste sjansen til å bevege seg rundt og få en pause fra sin mor. Han tilbringer netter på tomme hoteller og det ensomme livet ser ut til å passe ham. På et feriested hotell i Mahdia møter han Rim, spilt av Rym Messaoud, en av aktivitetsdirektørene på hotellet som underholder de håndfulle gjestene som fortsatt er å finne etter terroren året før. Hun er 30, fem år hans senior, spontan og fri. De havner raskt i seng og en ny verden åpner seg for Hedi. Da dagen for hans arrangerte giftemål kommer nærmere og nærmere, lar han hjertet bestemme og går en helt annen retning.

Kraften til denne karakterdrevne historien avhenger av mye av Hedi sin prestasjon og han leverer en overbevisende forestillinger i alle scener. Å se denne sphinx-lignende unge skuespilleren vende ryggen til sin mor og eldre bror for første gang i sitt liv, er gripende og vi som seer får være med på en frigjørende, gripende reise.