Loving

Jeff Nichols “Loving” er den sjeldne mainstreamfilmen som fremkaller frustrasjon og raseri uten å ty til monologer eller melodrama. De to menneskene i sentrum av dette periodiske dramaet er ikke hengitt til lange dialoger. De er stille, konservative, nesten sjenerte folk som endte opp midt i en av de viktigste høyesterettsdommene på 60-tallet, bare fordi de ble forelsket, giftet seg og fikk barn. Nichols tilnærming til rollen er forsiktig, reservert og han er meget oppmerksom på den menneskelige historien han prøver å fortelle. Det er ingen følelse av utnyttelse her. Om noe er han nesten for ærbødig i sin uvillighet til å vise noen feil. Man kan føle regissørens dype respekt for å fortelle historien om to private mennesker, hvis liv ble gjort veldig offentlig.

Plott

I 1958 i Virginia USA; en reservert mekaniker og bygningsarbeider ved navn Richard Loving, spilt av Joel Edgerton, giftet seg med sin gravide kjæreste Mildred, spilt av Ruth Negga. De to kjører hele veien til Washington, D.C. for å gjøre sin forening offisiell og Richard kjøper en hektar land nær Mildreds familiens hjem, der han planlegger å bygge et hus til seg og sin nye kone. De håpet at Richards mor ville være jordmor til deres første barn og at de ville kunne leve i fred i en vakker, landlig setting.

En natt endret alt dette seg. Politiet bryter seg inn i hjemmet deres og arresterer både Richard og Mildred. Grunn? Deres ekteskapslisens var ikke gyldig i Virginia og at de hadde overtrådt loven om ekteskap mellom to raser. Et lovbrudd som på denne tiden kunne straffes med lang fengselsstraff. Med hjelp av en lokal advokat, spilt av Bill Camp, blir det unge ekteparet satt fri på en betingelse, de må forlate staten Virginia umiddelbart. De har heller ikke lov å vende tilbake før det er gått 25 år. De måtte forlate sine familier, deres land, hjemmet de ønsket å bygge og fremtiden de hadde sett for seg. Etter hvert som verden endrer seg og borgerrettighetsbevegelsen får mer moment, oppstår det en mulighet til å bruke Lovings-saken for å endelig eliminere de rasistiske lovene som fortsetter å ødelegger liv i en rekke stater.

Fra åpningsscenen er det en taktil, innebygget kvalitet til Nichols filmatisering. Folk gjør alltid noe med sine hender; vasker et kjøkken, legger murstein på et hus, jobber på en bil, etc. Det er alltid noe i luften, fra lyden av gresshoppere til den drepende varmen i Virginia på sommerstid. Ingenting her føles som bakgrunnsstøy. Produksjonsdesign og retning er så vakkert detaljert at folk vil ta det for gitt. Det kjærlige hjemmet, bilene han jobber med, fengselsceller hvor de overnatter, hvert element har blitt nøye vurdert, men ikke altfor uthevet. Det er et mesterlig eksempel på hvordan man kan bruker tid og sted i en film uten å legge merke til hvor stor betydning det har for historien.

I tillegg til en formidabel filmatisering, gir Loving oss to av de beste skuespillerpresentasjonene vi trolig vil se i hele 2017. Edgerton er en fascinerende skuespiller, vi har aldri sett han bedre enn han er her. Han har en enorm evne til å vise hva karakteren går gjennom uten å si et ord.  Hans øyne er skiftende, hans holdning er bøyd av hardt arbeid og bekymringen over hans kone og familie. Da saken ble mer profilert, måtte Richard Loving leve med konstant frykt og innse at familien hans for alltid ville frykte at dette var dagen han bare forlot dem. Hvem ville ikke gjort det i en slik situasjon? Sjelden har den undertrykkende hverdagensrasismen blitt fanget som den er her. Det er som støvet i luften etter gresshoppenes lek om natten, alltid der.